Apeldoornskanaal in kaart

Het Apeldoorns kanaal loopt vanaf de IJssel bij Dieren en komt voorbij Hattem weer terug bij de IJssel.

Het kanaal heeft 5 panden (een deel van het kanaal dat dmv een sluis of stuw één waterhoogte heeft) en er zijn 5 sluizen en één stuw om het waterniveau in stand te houden.

  • 1e pand: 13,21 m + NAP  (ARVdeGrift)
  • 2e pand: 10,80 m + NAP
  • 3e pand: 8,27 m + NAP
  • 4e pand: 5,55 m + NAP
  • 5e pand: 4,00 m + NAP

Er zijn twee schematische kaarten beschikbaar:

Op deze kaarten staan de afstanden vanaf de Grift (zuidelijke pand) en vanaf de sluis benoorden Apeldoorn aangegeven.

De doorvaart van de bruggen wordt aangegeven in decimeters (H10 W60 is dus 1 meter hoog en 6 meter breed).

Een roeiboot met sculls kan, zonder de riemen te slippen, nog net door een brug W60. Bij een hoogte onder H10 wordt het opletten dat je niet je achterhoofd stoot. Bij bruggen tot ca H8 volstaat nog om naar voren te leunen; bij lagere bruggen moet men achterover gaan liggen, en zo ook bij de combinatie met slippen van de riemen.

LET OP: de hoogte is afhankelijk van de waterstand in het kanaal en kan dus lager uitvallen. Bij sommige doorgangen is het water bijzonder ondiep (met name bij de lage vaste bruggen ligt veel puin en andere rommel op de bodem). Ook daar waar beken in het kanaal uitmonden kan het ondiep zijn door sediment.

Nog lang niet alle bruggen zijn gemeten. Wie informatie heeft, verzoek ik die om Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Meer informatie (o.a. foto's) is te vinden bij de site van de Stichting Apeldoornskanaal; zie links elders op deze site.