Ronde Apeldoorns kanaal 2013

Op 13 en14 juli hebben elf leden van de Grift voor het eerst het hele Apeldoorns Kanaal bevaren met een roeiboot. De tocht begon zaterdagochtend iets na negen uur vanaf het hoofdvlot en eindigde zondagmiddag tegen vijf uur bij het stadsvlot.

Omroep Gelderland legde de start van de tocht vast. De reportage vind je hier.

Het eerste traject van Apeldoorn naar Dieren was voor velen bekend terrein van het Rondje Dieren. Bij Dieren moesten de boten over de sluis getild worden. Dat was een flinke klus, want de boten moesten over trappetjes getild worden en vanaf een vrij steil talud in het water gelegd worden.
Het tweede traject ging over de IJssel van Dieren naar Zutphen. Daar werden de roeiers warm onthaald door Isala. Samen met een ploeg van Isala ging de tocht verder richting
Gorssel, waar een skiff en C4 van Daventria al lagen te wachten. Die begeleidden de twee boten verder naar Deventer.
Het laatste traject zaterdag ging van Deventer naar jachthaven IJsselzicht in Veessen. Een deel van de roeiers ging thuis slapen, de rest zette een tent op en maakte er een gezellige avond van aan de oevers van de IJssel.
Zondag om half negen was iedereen weer present voor de tweede dag van de tocht. Er moest nog één traject over de IJssel afgelegd worden, van Veessen naar Hattem. Daar ging het weer het Apeldoorns Kanaal op.

Bij de Hezenberger sluis konden de boten vrij gemakkelijk overgezet worden. Het chariootje van Daventria bewees goede diensten. Ook de Bonenburger sluis bij Heerde leverde weinig problemen op. Na een goed verzorgde lunch ging het verder naar de Vaassense sluis bij Emst. Onderweg voeren de roeiers onder de A50 door. Een lang en vrij laag viaduct waar wel goed te roeien is - een spectaculair gezicht.
Bij de Vaassense sluis was het zoeken naar een geschikte plek om de boten uit het water te tillen. Uiteindelijk werden de boten vlak bij de sluis via een hoge, steile oever uit het water getild. De Stentor heeft daar een fraaie foto van gepubliceerd.

Van de Koudhoornse sluis naar de Apeldoornse sluis werden de boten met de botenwagen over land vervoerd omdat op dat korte traject ook nog twee dammen liggen. Het laatste stuk van de tocht ging weer over bekend roeiwater, langs het centrum van Apeldoorn en langs de voormalige botenloods aan Kanaal Zuid.

Op het stadsvlot stond de Apeldoorner al klaar om de dorstige kelen te smeren en met elkaar te proosten op een geslaagde tocht.