Griftiaan

In de Stentor was onlangs een verslag te lezen over de actie van ARV de Grift die aansloot bij de landelijke Cleanup day.
In de digitale versie is ook een interview met Hessel te beluisteren.
Hieronder een weergave van het artikel in de Stentor:

“Hessel Tacoma van de Apeldoornse Roeivereniging viste al eens een matras uit het Apeldoorns Kanaal. En hij gleed een keer in volle vaart op een kliko die in het water dreef. ,,Dat was een aardige schade.”

Die troep gooien anderen erin. Maar opruimen doet hij natuurlijk ook een beetje uit eigenbelang. Om letterlijk ruim baan te hebben op het water en niet steeds tegen blikjes en flesjes aan te varen. Zaterdag, op World Cleanup Day (Wereld Opruimdag) ging hij met nog negen andere opruimers vanaf de roeivereniging zwerfvuil in en langs het kanaal te lijf.

De locatie van de roeivereniging was een van de tien Apeldoornse uitvalsbases. In de hele stad gingen op tien locaties 165 opruimers op pad, weet Tiphaine Bresser van Zero Waste Apeldoorn, die de Apeldoornse initiatieven coördineerde. ,,Maar ik hoorde dat er op heel veel plekken spontaan veel meer mensen meededen.”

De oogst 

Hessel Tacoma deelde de tien deelnemers die op het initiatief van de roeivereniging afkwamen, op in twee groepjes. Vier gingen er ploggen (joggen en zwerfafval oprapen) en zes troeproeien (vanuit de roeiboot zwerfafval uit het water vissen). De oogst na drie uur opruimwerk: 

- 6 zakken afval
- Heel veel plastic
- 1 stuk tapijt
- 4 tennisballen
- 1 satelliet decoder
- 1 kentekenplaat

De merken die tussen het afval het hoogst scoorden? Desperados, McDonald’s en Red Bull, in die volgorde.”